Davčne blagajne in ukinitev paragoncev

11.12.2014 13:46

 Vlada RS je odločila, da v prvi polovici leta 2015 ukine ročne paragonske račune, s 1.9.2015 pa uvede obvezne davčne blagajne. Cekinček je in bo na to pripravljen!

 Nov sveženj ukrepov za obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji
Vlada Republike Slovenije je danes sprejela nov sveženj ukrepov obvladovanja sive ekonomije in med drugim sprejela sklep o uvedbi davčnih blagajn ter se zavezala k popravkom zakona o gospodarskih družbah, katere cilj je med drugim preprečiti veriženje podjetij.
Dopolnjeni in novi predlogi dokumenta Obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji, ki je bil v osnovni obliki sprejet 12. septembra 2013, so še naprej usmerjeni v izboljšanje odkrivanja sive ekonomije, zaostritev kaznovalne politike, vlada pa želi obenem tudi s preventivo in kurativo ter spodbujanjem občutka zavezanosti še naprej apelirati na zavedanje vseh državljanov o pomenu sive ekonomije in o posledicah dejanj le-te.
Različne oblike prikrivanja ali izogibanja obveznostim namreč niso le ekonomski, temveč tudi družbeni pojav, se pa vlada ob tem zaveda, da je ključna tudi okrepitev v zaupanje kakovosti javnih storitev, integriteto države in institucij in nenazadnje tudi okrepitev zavedanja, da so bremena v družbi pravično porazdeljena.
Davčne blagajne
Vlada RS je na današnji seji sprejela sklep, da bo nadgradila sistem t.i. virtualnih davčnih blagajn, ki je že uveljavljen in že prinaša rezultate. Cilj vlade je, se uvedejo davčne blagajne za vse subjekte, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, s čimer bo dosežena širitev davčne osnove zaradi zajetja celotnega prometa posameznega zavezanca in da so te davčne blagajne posredno in v realnem času povezane s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS.
Po oceni vlade bi se tako povečala preglednost poslovanja davčnih zavezancev in otežila skrivanje dejanskega prometa, ki ga dosegajo s prodajo blaga in storitev.
Pri nadgradnji sistema in izboru primernega sistema bo poudarek dan tudi oceni stroškov vzpostavitve sistema tako za zavezance kot davčni organ. Zavezancem bo v izjemnih primerih, ko uporaba blagajn ni mogoča (terensko delo, izpad vira energije…), omogočena možnost beleženja prometa oz. izdajanje računov.
Vlada RS se bo januarja 2015 seznanila z izhodišči uvedbe davčnih blagajn in na tej podlagi pripravila novelo zakona. Ob upoštevanju ustreznega prehodnega obdobja za prilagoditev zavezancev na novo ureditev se uveljavitev zakona načrtuje s 1. septembrom 2015 oziroma 1. januarjem 2016.
Vlada bo ob podpori aktivnosti uveljavitve davčnih blagajn določila tudi aktivnosti za spodbujanje izdajanja računov.
.............
Drugi ukrepi za obvladovanje sive ekonomije
Finančne uprava bo nadaljevala s poudarjanjem prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti ter spodbujanjem občutka zavezanosti ter tudi projektom davčnega opismenjevanja mladih.

Nadaljnje aktivnosti v zvezi z obvladovanjem sive ekonomije bodo povezane tudi s predvidenimi uveljavitvami knjige vezanih računov.

vir: vlada RS

Izdelava spletne trgovine
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih